U18: Viktor Toryanyk - tréner SDYUSSHOR-2000 Charkov

19.07.2017
Prečítané: 2798x

Viktor Toryanyk (na fotke s legendou svetového hokeja Vladimirom Jurzinovom) je ďalším z trénerov, ktorého v sezóne 2017/2018 uvidíme na lavičke nováčika Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. V zápasoch o ligové body v kategórii U18 povedie svoj tím SDYUSSHOR-2000 Charkov.

Ako si spomínate na svoje hokejové začiatky? Kto vás priviedol k hokeju a kde ste urobili prvé hokejové kroky?

Na štadión som prvýkrát prišiel spolu so starším bratom keď som mal šesť rokov. Keďže som bol najmladším v skupine, tréner mi odporučil prísť o rok neskôr. Neodradilo ma to, ale začiatky neboli jednoduché. Moja túžba prebojovať sa do „zostavy“ asi presvedčila trénera, tak ma nechal trénovať spolu s bratom.

Ako sa vyvíjala vaša hokejová kariéra? Čo považujete za svoj najväčší úspech v hráčskej kariére?

Pôsobil som v klube SDYUSSHOR Charkov. V dorasteneckej kategórii sme sa stali Majstrami EEHL (East European Hockey League), kde hrali tímy z Bieloruska, Lotyšska, Poľska a Ukrajiny. Ako16-ročný som začal pravidelne hrávať za A-mužstvo HK Barvinok Charkov, s ktorým som získal striebornú medailu v Majstrovstvách Ukrajiny, keď sme vo finále podľahli Sokolu Kyjev, ktorý bol v tom čase prakticky národnou reprezentáciou. V 17 rokoch som sa vybral „dobiť“ Bielorusko, kde som s tímom HK Mogiľov vyhral súťaž „farmárskych tímov“. Potom som sa vrátil spať na Ukrajinu. S družstvom HK Charkov som získal 2 bronzové medaily. Je ťažké vybrať najväčší úspech. Za každou, aj malou medailou je kus ťažkej odvedenej práce. Takže si vážim všetky, aj tie malé úspechy.

Kedy ste začali s trénovaním? Plánovali ste sa stať trénerom už počas aktívnej hráčskej kariéry? Kde ste ako tréner pôsobili?

Trénovať som začal v roku 2006, ešte ako aktívny hráč HK Charkov. Celú svoju doterajšiu trénerskú kariéru som verný SDYUSSHOR-u Charkov. Začínal som s náborom do prípravky (hráči nar. 1999/2000) a s tými chlapcami pracujem až do dnes. Vždy som chcel byť mládežníckym trénerom. Vzorom mi bol môj otec, ktorý trénoval zápasníkov.

Máte nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferujete?

Je veľa dobrých trénerov. Snažím sa zobrať od každého to dobré a ísť svojou trénerskou cestou. Páči sa mi rýchly a silový hokej, teda moderný štýl hry.

Najkrajší moment vašej doterajšej trénerskej kariéry?

Najkrajšie je keď tím víťazí a svojou hrou robí radosť trénerovi, rodičom a fanúšikom.

Čo by ste ako tréner chceli dosiahnuť? Máte nejaký trénerský sen?

Ako tréner by som sa chcel stále zdokonaľovať a víťaziť. Mám viacero trénerských snov (s úsmevom). Chcel by som vyhrať a obhájiť Stanley Cup, vyhrať KHL, Majstrovstvá sveta a Olympijské hry. To sú moje sny.

S akými cieľmi vstupujete do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy?

Cieľom a úlohou pre nás v KMHL je rozvíjať mladých športovcov v rámci tejto Európskej súťaže a pripravovať kandidátov pre mládežnícke reprezentačné výbery Ukrajiny. V neposlednom rade chceme uspieť v každom zápase a hrať pekný hokej.

Myslíte, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

Každá súťaž pomáha mladému športovcovi rozvíjať jeho talent a osobnosť. Kvalitné zápasy vždy dávajú možnosť pre zdokonalenie. Takže, predpokladáme a veľmi sa spoliehame na to, že KMHL pomôže našim mladým športovcom stať sa o jeden krok lepšími.

KRÁTKY DOTAZNÍK

Najlepší hráč všetkých čias:  Valeriy Kharlamov
Najlepší hráč súčasnosti: Sidney Crosby
Najobľúbenejší hokejový tím: Detroit Red Wings – pretože tam hrala „Ruská pätorka“
Najobľúbenejší šport (okrem hokeja):  basketbal a hádzaná
Najobľúbenejší športovec/športovkyňa: Igor Larionov – „profesor“

 

rozhovor             

logo STILUS New2

 

Hore