U16: Igor Arkhypenko - tréner nováčika ligy

11.07.2017
Prečítané: 2508x

Jedným z nováčikov Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy v kategórii U16 je družstvo Kryžynka Kyjev. Trénerom tímu z ukrajinskej metropoly je pán Igor Arkhypenko. Pred blížiacou sezónou sme sa s ním krátko porozprávali ...

Ako si spomínate na svoje hokejové začiatky? Kto vás priviedol k hokeju a kde ste urobili prvé hokejové kroky?

K hokeju ma priviedol môj otec, keď som mal 6 rokov. Moje prvé hokejové kroky som spravil na ľade Kyjevskej hokejovej školy "SOKOL KIEV". Zhodou okolností som však prestúpil do inej školy v Kyjeve, ktorou bola práve DJUSŠ "Kryžynka", kde som pokračoval vo svojom hokejovom raste.

Ako sa vyvíjala vaša hokejová kariéra? Čo považujete za svoj najväčší úspech v hráčskej kariére?

Postupne som prešiel všetkými vekovými kategóriami spomínanej hokejovej školy. Z "Kryžynky" som odišiel do seniorského tímu HC "Irbis" Kyjev, s ktorým som vybojoval 2.miesto v Majstrovstvách Ukrajiny. Vďaka tomuto umiestneniu sme tak mali možnosť zahrať si v európskom Kontinentálnom pohári.

Kedy ste začali s trénovaním? Plánovali ste sa stať trénerom už počas aktívnej hráčskej kariéry? Kde ste ako tréner pôsobili?

Už počas aktívnej hráčskej kariéry som vedel, že chcem pri hokeji ostať ako tréner. V Kyjeve som absolvoval vysokú školu. Na katedre "Športových hier" som úspešne zvládol štúdium odboru "Hokejový tréner". Trénerstvu sa tak venujem už od roku 2001. Najprv som pracoval ako tréner detských a mládežníckych družstiev v Kryžynke. Neskôr som bol trénerom A-mužstva HC Kremenchuk v najvyššej ukrajinskej súťaži. Tiež som bol hlavným trénerom Ukrajinskej reprezentácie do 18 rokov.

Máte nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferujete?

Nedá sa povedať, že by som mal vyslovene nejaký trénerský vzor. Snažím sa sledovať prácu najlepších trénerov z celého sveta. Od každého sa môžem niečomu priučiť. Svojich zverencov sa snažím viesť k aktívnemu, ofenzívnemu štýlu hry.

Najkrajší moment vašej doterajšej trénerskej kariéry?

Myslím, že v mojej doterajšej kariére je to 3. miesto s Ukrajinskou reprezentáciou U18 na Majstrovstvách sveta v skupine B1. Verím však, že ako trénera ma ešte nejaké úspechy čakajú. 

Čo by ste ako tréner chceli dosiahnuť? Máte nejaký trénerský sen?

Samozrejme, asi ako každý, aj ja mám svoje sny. Zatiaľ by som si ich ale rád nechal pre seba :)

S akými cieľmi vstupujete do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy?

Našim jediným cieľom sú víťazstva! Pre ne musia hráči na ľade spraviť maximum. Iný prístup podľa mňa nemá zmysel.

Myslíte, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

To určíte áno! 100-percentne. Preto sme do tejto súťaže vstúpili. Aby sme našim hráčom dali možnosť pravidelnej medzinárodnej konfrontácie, ktorá im určite pomôže v ich napredovaní.

KRÁTKY DOTAZNÍK

Najlepší hráč všetkých čias: Valeriy Kharlamov
Najlepší hráč súčasnosti: Sidney Crosby / Yeugeniy Malkin
Najobľúbenejší hokejový tím: Montreal Canadiens
Najobľúbenejší šport (okrem hokeja): Futbal
Najobľúbenejší športovec/športovkyňa: Michael Phelps

 

rozhovor             

 

logo STILUS New2

Hore