AKÁ BOLA PANDEMICKÁ SEZÓNA I.

24.05.2021
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 941x

SEZÓNA 2020/2021 V SRBSKU

If you prefer english, click HERE

Záver sezóny 2019/2020, ako aj celá sezóna 2020/2021 boli ťažko poznačené pandémiou koronavírusu. Jej sila a následné protipandemické opatrenia sa v jednotlivých krajinách líšili. Radi by sme vám priblížili, ako táto sezóna vyzerala v krajinách, kde má Karpatská mládežnícka hokejová liga svoje zastúpenie.

HK Partizan Belehrad reprezentoval Srbsko v KMHL premiérovo v sezóne 2018/2019, kedy sa stal víťazom kategórie U15. V predčasne ukončenej sezóne, 2019/2020, štartoval Partizan v kategórii U16. Klub z metropoly Srbska mal záujem o štart v KMHL i v sezóne 2020/2021.

Už viete, ako vyzerala pandemická sezóna Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Ale ako prebiehala v Srbsku?

Hokejová sezóna 2020/2021 v Srbsku, napriek pandémii Covid19, prebiehala v najlepšom poriadku. Tréningy na ľade sa konali v štandardných podmienkach počas celého týždňa. Pred začiatkom sezóny mali deti online silové tréningy cez aplikáciu Zoom, čo fungovalo skvele. Neskôr prebiehali spoločné tréningy vo vonkajších priestoroch ako úvod do úspešnej sezóny bez ohľadu na pandémiu. Sezóna 2020/2021 sa v Srbsku začala 17. októbra 2020 a skončila sa 1. mája 2021.

Podarilo sa nám odohrať Národné majstrovstvá Srbska v kategóriach U12, U14 a U16. HK Partizan bol mimoriadne dominantný vo vzťahu k ostatným klubom a získal titul vo všetkých troch kategóriách. Národných majstrovstiev Srbska sa zúčastnili HK Partizan (Belehrad), HK Crvena Zvezda (Belehrad), HK NS Stars (Nový Sad), HK Vojvodina (Nový Sad).

V uplynulých dvoch mesiacoch HK Partizan (Belehrad), HK NS Stars (Nový Sad) a HK Spartak (Subotica) navštívili Sarajevo (Bosna a Hercegovina), kde odohrali priateľské zápasy s domácim tímom HK Vukovi. Tento týždeň je posledným týždňom našej sezóny na ľade a výber U12 HK Partizan odohrá 3 priateľské zápasy taktiež s tímom HK Vukov. Tieto zápasy sa odohrajú v Belehrade, v Ice Hall Pionir.

Aj hráči kategórie U8 a U10 odohrali v uplynulej sezóne niekoľko zápasov v rámci projektu "Liga budúcich šampiónov". Naopak, tradičné turnaje týchto vekových kategórií, "Memorial Tournaments Miodrag Šišić-Šile" organizovaný klubom HK Crvena Zvezda ani "Mirko Holbus", ktorý organizuje HK Partizan, sa pre pandémiu koronavírusu neuskutočnili.

Národné Majstrovstvá Srbska v seniorskej kategórii sa tiež odohrali v normálnom režime. Žiaľ, kvôli pandémii boli zrušené Majstrovstvá sveta kategórie U18. Tím Srbska, ako účastník 2. divízie 2. skupiny, sa mal v konkurencii družstiev z Veľkej Británie, Litvy, Estónska, Rumunska a Kórey predstaviť v estónskom Tallinne (4.-10. apríla).

Srbský zväz ľadového hokeja úspešne a aktívne realizuje tréningový program pre hráčov narodených v rokoch 2003 až 2010. Tréningové kempy sú organizované za účasti hráčov a trénerov zo všetkých klubov v Srbsku (HK Partizan, HK Crvena Zvezda, HK Spartak, HK NS Stars a HK Vojvodina). V týchto kempoch sú hráči rozdelený do skupín podľa veku i výkonnosti. Tréningy prebiehajú na ľade i na suchu. Cieľom projektu je pripraviť hráčov pre srbské juniorské výbery a neskôr i pre seniorsý reprezentačný tím.

Zaujímavé obdobie má za sebou i srbský ženský hokej. Náš tím "Srbské dievčatá" privítal reprezentačný výber Bosny a Hercegoviny (hralo sa v Novom Sade), i výber Bulharska (v Belehrade). Naše dievčatá následne vycestovali na priateľské zápasy do Sarajeva. Na našu veľkú radosť, srbské dievčatá zvíťazili vo všetkých týchto zápasoch.

Veríme, že ďalšia sezóna prebehne úspešne tak u nás, ako i na celom svete. Že bude možné opäť normálne hrať domáce súťaže, turnaje, či majstrovstvá sveta...

Text: Ana Čizmić, reportérka KMHL
Foto: Bozana Boka Pavlica

 

serbia 2

serbia 1

serbia 3

Hore