EDGARS ADAMOVICS, HC OGRE JUNIORS

19.01.2019
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 1818x

Rozhovor s trénerom

If you prefere english click HERE

Po druhom kole sme sa porozpávali s mladým trénerom HC Ogre Juniors...

Ako si spomínaš na svoje hokejové začiatky? Kto ťa priviedol k hokeju a kde si urobil prvé hokejové kroky?

Môj strýko bol hokejista. Ako dieťa som sa chodil s otcom pozerať na jeho zápasy. Keď som mal 6 rokov, otec ma prihlásil do hokejovej školy Helmutsa Balderisa, to bol môj prvý hokejový tím.

Ako sa vyvíjala tvoja hokejová kariéra? 

Do pätnástich rokov som hrával za mládežnícke tímy Balderisovej hokejovej školy. Od 16-tich som hral juniorské majstrovstvá Lotyšska. V tom čase som 2-krát reprezentoval Lotyšsko na Majstrovstvách sveta osemnásťročných a raz v kategórii U20. Bolo to vo Vancouveri, v Kanade. V roku 2004 som v tíme LSPA Riga začal moju seniorskú kariéru. Neskôr som hrával Extraligu v Bielorusku, ako aj "Ligue Magnus", teda najvyššiu Francúzsku súťaž. Ako hráč som pôsobil tiež v Poľsku a v Nemecku. Potom som sa vrátil domov do Lotyšska, kde som odohral svoje posledné tri sezóny v tíme HK Kurbads. Tu som v roku 2016 po zranení kolena ukončil aktívnu kariéru.

Kedy si začal s trénovaním? Kde si ako tréner pôsobili?

Trénerstvu som sa začal venovať po mojom návrate do Lotyšska, teda v roku 2013. Začal som s chlapcami narodenými v rokoch 2007/2008. S nimi som strávil dve sezóny. Potom som po trénerovi odchádzajúcom do dôchodku prevzal ročník 2005/2006. Momentálne som trénerom šiestu sezónu a celý ten čas pôsobím v klube HC Ogre Juniors. Ostatné leto som sa tiež ako tréner výberov 2006 a 2007 zúčastnil turnajov WSI (World Selects Invite).

Máš nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferuješ?

Pravdpodobne je mojim trénerským vzorom Oleg Znaroks. Bol mojim trénerom, keď som bol junior. Je to veľmi rozumný tréner s vynikajúcim taktickým myslením. Ja, ako tréner, preferujem ofenzívny štýl hokeja, keď všetci hráči hrajú aktívny pressing.

Najkrajší moment tvojej doterajšej trénerskej kariéry? 

Ako tréner som už zažil viacero šťastných chvíľ, ale verím, že tie najlepšie okamihy mojej trénerskej kariéry ešte len prídu.

Čo by si ako tréner chcel dosiahnuť? Máš nejaký trénerský sen?

Myslím, že tak ako všetci ľudia, tak aj hokejový tréneri majú svoje sny. Keď sa ten môj splní, potom vám o ňom poviem :)

Tvoj tím je v porovnaní s ostatnými družstvami v KMHL vekovo mladší. O tom ste vedeli ešte pred vašim vstupom do Ligy. S akým zámerom ste do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy vstúpili?

Áno, vedeli sme o tom. Našim cieľom bol odohrať každý zápas na 100% a získať toľko bodov, koľko sa len bude dať. Je ťažké hrať proti tímom, ktoré sú staršie, rýchlejšie a fyzicky zdatnejšie. Mojim hráčom som povedal, že musíme byť chytrejší. A tiež si musíme puky posúvať čo najrýchlejšie.

V prvom kole ste získali 3 body. V tom druhom to už bol 10 bodov. Čo sa skrýva za tmto zlepšením?

Po prvom kole som pochopil, že keď chceme pomýšľať na umiestnenie v prvej trojke, musím vziať do tímu nejakých hráčov narodených v roku 2004. V druhom kole sme mali dvoch. Veľmi nám pomohli a zároveň boli ďalším impulzom pre ostatných hráčov.

Aktuálne tvoj tím stráca len 3 body na tretie mieso, ktoré zaručuje účať vo "FINAL SIX". Chytíte sa tejto príležitosti v Nowom Targu?

Toto je otázka z budúcnosti :) Uvidíme po treťom kole čo sa stane!

Myslíš, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

Určite! Hrať proti tímom z rôznych krajín, proti tímom s rôznymi trénerskými metódami a hernými systémami je vždy dobré pre vývoj hráča.

Hore