MEDVEDE: PRVÉ KOLO NAVŠTÍVIL SKAUT Z AMERICKEJ NAHL

01.10.2018
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 2615x

click for englishPočas prvého kola v Nowom Targu sme mali možnosť porozprávať sa so zástupcom klubu Brookings Blizzard, ktorý pôsobí v North American Hockey League (NAHL). Na hráčov Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy sa bol pozrieť a na naše otázky odpovedal Dan Garneau...

Dan, povedz nám niečo o sebe, o tvojej kariére.

Ako dieťa som si myslel, že v hokeji to príliš ďaleko nedotiahnem. Vášeň pre hru tu bola, ale vyrastal som len s matkou a hokej bol veľmi drahý šport, obzvlášť v Kanade. V skutočnosti som si vlastne obul korčule až ako 14-ročný a za ostatnými hráčmi som veľmi zaostával. Bol som veľmi priebojný hráč, ktorý tvrdo bojoval, ale vskutku zlý korčuliar. Počas mojej krátkej hokejovej kariéry som utrpel niekoľkokrát otras mozgu a nezostávalo mi nič iné, len zavesiť korčule na klinec.

Po ukončení hráčskej kariéry som začal pracovať ako vyhľadávač talentov v Ontario Hockey League (Ontárijská hokejová liga). V roku 2000 som pomohol priviesť do Ontario Hockey League 3 hráčov pre Sudbury Wolves. Práve v tej dobe som v sebe objavil nadšenie pre skauting a rozpoznávanie talentov. V tom roku som sa uchádzal o 3 hráčov, ktorých som aj priviedol do OHL. Mal som len osemnásť, práve som prestal hrať hokej a povedali mi, že mám skutočne talent na vyhľadávanie hráčov. Podobne ako každý, kto pracuje v hokejovej branži, musíte byť odhodlaný vyhrnúť si rukávy a plniť povinnosti. A presne to som bol ochotný urobiť. Po skautingu v OHL som odišiel a absolvoval všetky kurzy potrebné na funkciu kvalifikovaného trénera a technického manažéra. Neskôr som dostal prácu v Hokejovej Akadémii, kde som vystriedal niekoľko funkcií a osvojil si všetky časti hry – na ľade aj mimo ľadu. Hoci skauting bol vždy mojou vášňou, musel som pomáhať tam, kde bolo treba.

Po niekoľkých rokoch vo funkcii asistenta Generálneho manažéra sa na mňa usmialo šťastie a 6 rokov som robil skauting v Quebec Major Junior Hockey League vrátane mojej poslednej sezóny, kedy Quebec Ramparts boli usporiadateľmi súťaže o „Memorial Cup“ (Celoštátne majstrovstvá Kanadskej hokejovej ligy). Nikdy som nestál bokom od toho úžasného hokejového zážitku s fanúšikmi a s podporou celej hokejovej obce. Quebec vlastnil bývalý hráč NHL Patrick Roy.

Pred sezónou 2017/2018 si sa stal Riaditeľom pre nábor a starostlivosť o hráčov v tíme Brookings Blizzard. Čo je náplňou tvojej práce, za čo si zodpovedný?

Po pobyte v QMJHL a pred tým, ako som sa ujal funkcie Riaditeľa pre nábor a starostlivosť o hráčov v tíme Brookings Blizzard, sa mi naskytla možnosť 2 sezóny pracovať aj pre Centrálny skauting Severnej Ameriky.

Pracovať pre bývalého hráča NHL, akým je Moe Mantha, je skutočne veľká česť. Pán Mantha ma za krátku dobu veľa naučil.  Je to veľmi uznávaný a erudovaný človek. Práve pred pár mesiacmi ma organizácia Blizzard povýšila do funkcie asistenta Generálneho manažéra a Riaditeľa pre nábor a starostlivosť o hráčov. Minulú sezónu mi tréner Mantha dal na starosť našich "pridružených" hráčov (hráč, ktorý hrá za svoj domovský tím a zároveň za iný tím vo vyššej vekovej divízii alebo kategórii), zloženie skautingového štábu, tendre a draftovanie. Bola to pre mňa naozaj česť, že človek natoľko uznávaný v hokejovom odvetví mi zveril takúto úlohu. Ja osobne som v priebehu minulej sezóny videl viac ako 2 500 zápasov či už naživo, alebo online. Od 20. apríla som z dôvodu skautingu na cestách, iste si viete predstaviť, ako mi chýba moja posteľ.

Brookings Blizzard, povedz nám niečo bližšie o tvojom klube? 

Tréner Mantha vyžaduje zodpovedných hráčov s dobrými charakterovými vlastnosťami a vysokou pracovnou morálkou. My v Brookings nehľadáme najzručnejších hráčov. Obzeráme sa po správnych typoch hráčov, ktorí dokážu hrať hokej Moe Manthu. Hokej podľa vzoru Moe Mantha predstavujú hráči, ktorí budú zápasiť na oboch stranách klziska. Hľadáme chlapcov, ktorí sú schopní hrať s plným nasadením celý zápas na 60 metroch klziska, teda tam aj späť. Pri skautingu je veľmi dôležité, aby ste získali hráčov, ktorých váš trénerský tím dokáže viesť. Moe bol hráčom, ktorý po celú svoju hokejovú kariéru bojoval o puk v každom striedaní a chce rovnaký typ hráčov, ktorým môže pomôcť posunúť sa o priečku vyššie. Mať trénera s reputáciou, akej sa teší Moe, je najdôležitejší nástroj pri nábore hráčov. Mnoho hráčov z vyššej kategórie chce dostať príležitosť obliecť si dres klubu Blizzard a pomôcť nám zabojovať o Robertsonov pohár (majstrovská trofej NAHL).
 
Priblíž nám prosím NAHL - Severoamerickú hokejovú ligu.
 
Počas minulej sezóny Severoamerická hokejová liga (NAHL) znova ukázala hokejovému svetu, prečo je jednou z najlepšie sa rozvíjajúcich líg na svete tým, že viac ako 300 detí hralo v rámci NCAA (Univerzitná liga USA) divíziu 1 aj 3. Čo sa týka tohtoročného NHL draftu v Dallase, NAHL mala 9 hráčov, ktoré hrali v lige a dostali sa do rôznych tímov NHL. Z tých 9 hráčov boli 3, ktorí pred tým, ako odišli do USHL (Americká juniorská hokejová liga), hrali celú sezónu za Brookings. V uplynulých 2 sezónach Brookings presunul prinajmenej 15 hráčov do USHL, buď zo súpisky, z tendrov, alebo z draftov organizácie.
 
V minulej sezóne bol Josh Boyer dieťaťom z plagátu klubu Brookings. Len pred rokom Josh dostal v strede sezóny od Fairbanks stopku v NAHL. Vrátil sa späť a hral v U18 AAA v St. Louis a do klubu Blizzard prišiel hladný po úspechu. Boyer skončil v bodovacej súťaži na čele všetkých nováčikov v NAHL, spomedzi všetkých hráčov viedol ligu v góloch strelených pri oslabení, bol na čele bodovania za klub Blizzard, teraz si ho zaviazal klub Nebraska-Omaha (1. divíziu NCAA), umiestnil sa celkovo šiesty v prvom kole draftu do USHL (tím Maddison Capitals) a šiel do rozvojového kempu Chicaga Blackhawks. Josh je skutočnou inšpiráciou pre mladých hokejistov, ktorí sa snažia uskutočniť svoje sny. Pre mňa osobne nie je najdôležitejšie, čo Josh urobil na ľade pre Blizzard, ale to, aký má charakter a akou osobnosťou v skutočnosti je. Bude sa mu veľmi dobre dariť v hokeji i v živote. Každý tím, ktorý má tú výsadu, že Josh je jeho súčasťou, má veľké šťastie.

Navštívil si nás počas prvého kola divízie Medvede v Nowom Targu. Bola to tvoja prvá cesta do Poľska, do Európy?

Je to moja druhá cesta do Európy. Prvú som absolvoval v júni, keď som navštívil hráčsky kemp vo Švédsku. Napriek tomu, až teraz som mal prvýkrát možnosť sledovať tímy z Poľska, Slovenska, Ukrajiny a Rumunska.


Počas dvoch dní si mal možnosť vidieť viacero zápasov. Sledoval si hráčov rôznych tímov z rôznych krajín.

Nevedel som, čo mám očakávať, ale tempo zápasov sa zlepšovalo každým dňom. Prvý raz som mohol sledovať naživo zápasy juniorskej ligy v Európe. Mal som možnosť hovoriť s niekoľkými talentovanými, nádejnými hráčmi a oni boli nadšení, že majú možnosť porozprávať sa s Juniorským tímom zo Severnej Ameriky.

Čo bolo dôvodom tvojej návštevy Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy v Nowom Targu?

Naozaj som si nebol istý, čo môžem očakávať od sledovania hokeja v Poľsku, keďže to bolo pre mňa prvýkrát. Chcel som si byť istý, že nadviažem správne kontakty tým, že sa stretnem s ľuďmi ako ste vy; ľuďmi, ktorí sú schopní vytvoriť dobré vzťahy tak, aby sme si vzájomne vypomáhali teraz i v budúcnosti. Ako viete, hokejový svet je malý a dobré vzťahy sú dôležité.

Objavil si medzi hráčmi našej ligy nejaký talent? Čo našim hráčom chýba, aby sa dostali na vyššiu úroveň?

Pozval som 4 hráčov na budúcu sezónu do nášho hlavného kempu. Myslím si, že budú mať dobrú príležitosť dostať sa v budúcej sezóne do nášho klubu. Vždy sa teším na hráča, ktorý by mohol pomôcť nášmu klubu alebo tímu v rámci ligy tak, aby bola liga čo najsilnejšia. Čo sa týka práce hráčov – musia naďalej kvalitne trénovať, aby boli silnejší a rýchlejší. Hokej nie je závod, je to maratón. Nejde o to, čo dnes urobíte pre zajtrajšok. Je to šport, kde dnes robíte niečo pre celé mesiace dopredu na vašej ceste k úspechu. Nikdy neviete, kto a kedy vás sleduje a koho pozná.

Väčšina európskych hráčov sníva o NHL. Čo by odporučil, aby sa tento ich sen mohol stať skutočnosťou?

Je dobré stanoviť si ciele, aby ste sa dostali na najvyššiu úroveň na svete. Moja najlepšia rada, ktorú môžem týmto hráčom dať, znie „obklopte sa správnymi ľuďmi“. Pred mnohými rokmi som sám zistil, čo to znamená, obklopiť sa správnymi ľuďmi z hokejovej branže. Dajte sa do práce, buďte čestní a slušní a zvyšok sa stane skutočnosťou. Napríklad, ak hráč chce hrať vo vysokoškolskom hokejovom tíme NCAA, treba si zabezpečiť, aby ste trénovali, podľa možností čo najviac, s trénermi NCAA. Keď chcete ísť do OHL, tak majte istotu, že sa dostanete pred trénerov a skautov OHL.

Cez leto vediem výberový prípravný hokejový kemp pod názovom "Elite Hockey Prep Camp", kde mám rôznych trénerov z NCAA, OHL a rôznych juniorských trénerov z celej Severnej Ameriky. To pomáha hráčom sa rozvíjať a získať podnet, ktorý ich dostane na túto úroveň. Dokonca, práve teraz som mal 16-ročného hráča, volá sa Matthew Rempe. Pred pár dňami podpísal zmluvu s klubom Thunderbirds v Seattli. Matthew je 16-ročný nedraftovaný hráč, ktorého dvakrát odmietli vo WHL a teraz ho angažovali ako 16-ročného.

Dosť o hokeji. Mal si možnosť navštíviť aj mesto, prípadne neďaleké Vysoké Tatry, alebo si celý čas strávil len sledovaním zápasov??

V Poľsku sa mi veľmi páčilo, dosť sa líši od Severnej Ameriky. Spomínam si, ako som šiel pešo z hotela na štadión, naskytol sa mi obrázok ako z pohľadnice. Vtedy som si pomyslel, že by som sem chcel prísť znova v zime a prejsť sa tými uličkami, keď je tak centimeter snehu. Bolo to krásna predstava. A to teda nie som vôbec fanúšik zimy, zimu nenávidím, ale stálo by to za cestu sem a vidieť tú scenériu na vlastné oči.

Európsky životný štýl je asi odlišný od toho amerického. Čo ťa tu najviac prekvapilo?

Európsky štýl sa veľmi líši od toho amerického. Naozaj sa mi páči to európske tempo. Považujem ho za prirodzenejší a menej stresujúci spôsob života. Európa je krásna a má čo ponúknuť. Pamätám si na cestu vlakom do Noweho Targu. Vtedy mi napadlo, že na tento životný štýl by som si vedel zvyknúť. V Severnej Amerike sa všade dopravujeme autom alebo lietadlom, takže toto bola pre mňa iná a príjemná zmena v rámci cestovania. Vynikajúci spôsob, ako vidieť svet a vôbec nie drahý! Skutočne som si užil čas strávený v Európe a nemôžem sa dočkať, kedy sa sem vrátim, pretože ďalšiu cestu plánujem v blízkej budúcnosti. Teším sa, že stihnem oveľa viac zápasov a dúfam, že už čoskoro angažujem nejakých budúcich hráčov pre Blizzard!

Je niečo čo by si chcel ešte povedať, na čo sme sa neopýtali?

Veľmi pekne ďakujem za čas, ktorý ste mi venovali a pohostinnosť. Naozaj som si užil európsku kultúru a vynikajúcich ľudí, ktorí sa pohybujú okolo hokeja či už na ľade, alebo mimo neho.

 

Za preklad do slovenčiny ďakujeme spoločnosti STILUS, preklady a tlmočnie.

 

logo STILUS New2

Hore