ORLY: HK Partizan Beograd

15.09.2018
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 1846x

Pár dni pred úvodným kolom "červenej" skupiny, divízie ORLY nám na otázky odpovedal Per-Aleksandar Jakovljevic, Výkonný riaditeľ a sekretár klubu HK Partizan Beograd. 

HK Partizan Beograd je nováčikom Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy. Povedzte nám niečo o vašom klube.

HK Partizan Beograd je srbským najúspešnejším hokejovým klubom a jedným z najväčších klubov bývalej Juhoslávie. Bol založený už v roku 1948 a ešte v Juhoslávii získal 7 titulov (1948, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1985/86). K nim neskôr pridal 14 titulov šampióna Srbska, z toho 11 v rade za sebou (posledný v sezóne 2016/2017). HK Partizan má na svojom konte tiež dve víťazstvá v Slovinskej lige, "SLO hokej liga" (2010/11, 2011/12).

Ako vyzerá vaša domáca súťaž, koľko družstiev štartuje v kategórií U15?

V súčasnosti máme v Srbsku národné súťaže vo všetkých mládežníckych kategóriách: U10, U12, U14 (v tejto sezóne zmenená na U15), U16 a U18. V novovytvorenej kategórii U15 bude v sezóne 2018/2019 štartovať 5 tímov.

Povedzte nám niečo bližšie o hokeji vo vašej krajine, hlavne nás zaujíma mládežnícky a juniorský hokej.

V Srbsku máme slušnú mládežnícku základňu, ale chýba nám infraštruktúra. V krajine máme len 3 kryté hokejové štadióny, čo je veľká prekážka, aby sa do hokeja zapojilo viac detí. Preto neustále hľadáme možnosti rozvoja aj mimo nášho regiónu. Potrebujeme viac zápasov, potrebujeme, aby naši hráči strávili na ľade viac času.

Ako ste sa dozvedeli o Karpatskej mládežníckej hokejovej lige?

Ako som povedal, potrebujeme hrať viac zápasov. To je zároveň odpoveď na otázku, prečo a ako sme hľadali cestu do KMHL. Naši ukrajinský priatelia a dobré vzťahy so Slovenskou hokejovou federáciou nám pomohli spojiť sa s vedením KMHL.

Čo bolo hlavným dôvodom, že ste sa rozhodli vstúpiť do KMHL?

Veríme, že náš vstup do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy je správnym strategickým krokom k rozvoju našich mladých hráčov. Je to oveľa silnejšia konkurencia v porovnaní s inými ligami v našom regióne. Máme už nejaké medzinárodné skúsenosti, keďže sme pôsobili v maďarských mládežníckych súťažiach, ale štart v KMHL je pre nás úplne inou výzvou.

Aké sú vaše očakávania?

Pravdupovediac, nevieme čo nás čaká. Všetko je to pre nás nové. So žiadným z tímov, ktoré štartujú v našej, "červenej", skupine sme sa nikdy predtým nestretli, ale budeme bojovať a hrať najlepšie ako vieme.

Čo môžeme naopak my očakávať od vášho družstva? Aký štýl hokeja preferujete?

Náš trénerský tím má bohaté medzinárodné skúsenosti a snaží sa o čo možno najofenzívnejší herný prejav.

Čo by ste zaželali hráčom štartujúcim v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige?

Všetkým hráčom prajeme, aby počas sezóny rozvíjali nielen svoje hokejové zručnosti, ale tiež priateľstvá medzi hráčmi a tímami. Myslím, že bude veľmi zaujímavé sledovať súperenie mladých hráčov Karpatského regiónu. A na prvom mieste nech je predovšetkým fair-play, nie výsledok.

Hore