CJHL U16: Gladiátor Jevgeni Pysarenko

07.02.2018
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 3147x

Počas prvej sezóny KMHL sa zúčastnil len záverečného kola v pozícii asistenta trénera. Môžeme teda povedať, že toto je jeho nováčikovská sezóna v Karpatskej mládežníckej hokejovej lige. Jevgeni Pysarenko, tréner tímu Gladiators Dunarea Galati U16.

Ako si spomínaš na svoje hokejové začiatky? Kto ťa priviedol k hokeju a kde si urobili prvé hokejové kroky?

S hokejom som začal ako sedem ročný, odvtedy je hokej mojou vášňou. Začínal som ako obranca v Sokole Kyjev a mojim prvým trénerom bol Goldobin Valerii Petrovich. Počas ďalších rokov v hokejovej škole ma viedlo viacero rénerov, spomínam si, že medzi nimi boli Razin V., Mosievskiy V., Diomin A., Krylov Y., Maiko N., Utkin A.

Ako sa vyvíjala tvoja hokejová kariéra? Čo považuješ za svoj najväčší úspech v hráčskej kariére?

Bol som kapitánom juniorského tímu s ktorým sme vyhrali Eastern European Hockey League U18. Reprezentoval som Ukrajinu na MS v kategórii U18 (skupina A, 1997 a 1998) i v kategórii U20 (1999/2000). Bol som členom reprezentačného tímu tiež na Univerziáde v roku 2003. Moja prvá skúsenosť so seniorskym, profesionálnym hokejom prišla v sezóne 1998/1999 v mužstve Berkut Kyjev. Počas svojej kariéry som pôsobil v tímoch Rapid Bukurešť, Sokol Kyjev, Steaua Bukurešť, ale tiež v Kazachstane v klube "Arystan" Temirtau. Kariéru som zavŕšil ako kapitán rumunského tímu Corona Brašov.

V zbierke mám 2 strieborné medaiy z Majstrovsiev Ukrajiny (1998/1999, 2000/2001), bronzovú medailu z Kazachstanu (2010/2011). Najviac úspechov som dosiahol v Rumunsku, kde som strávil najväčšiu časť svojej kariéry. Päť víťazstiev v Rumunskom poháry, v ktorom som získal i individuálne ocenenie "najlepší hráč finále". Ďalej je to 6 zlatých, 4 strieborné a 4 bronzové medaily z Majstrovstiev Rumunska. Za najväčší úspech považujem bronzovú medailu z Kazachstanu a striebro v MOL Lige v sezóne 2013/2014.

V rokoch 2011 až 2015 som reprezentoval Rumunsko. Dvakrát sa nám podarilo zviťaziť v druhej divízii skupina A, čím sme si vybojovali psotup do prvej divízie.

Kedy si začal s trénovaním? Plánoval si sa stať trénerom už počas aktívnej hráčskej kariéry? Kde si ako tréner pôsobil?

Študoval som na národnej univerzite športového vzdelávania v Kyjeve (1997-2001) a plánoval som, že sa po skončení hráčskej kariéry stanem trénerom. Ešte ako hráč som začal pracovať s deťmi počas môjho pôsobenia v Steaue Bukurešť v roku 2006. Od roku 2012 pracujem v klube Corona Brašov ako tréner mládeže a juniorov. Jednu sezónu som pôsobil tiež ako asistent pri seniorskom družstve a tiež ako LTP (Learn to Play - Nauč sa hrať) národný inštruktor pre Rumunskú hokejovú federáciu (2015-2016). V tejto seóne mám v Brašove na starosti tímy U18 a U20 a spolupracujem tiež s klubom Dunarea Galati v rámci Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy.

Máš nejaký trénersky vzor? Aký štýl hokeja ako tréner preferuješ?

Mal som to štastie, že som sa stretol so slávnym kanadským trénerom Andym Murrayom a tiež ma niekoľko rokov trénoval Tom Skinner, myslím, že práve oni dvaja su mojími trénerskými vzormi. Ako tréner uprednostňujem moderný severoamerický štýl, ktorý v sebe zahŕňa to najlepšie z európskych štýlov (ruského, švédskeho ...).

Najkrajší moment tvojej doterajšej trénerskej kariéry?

Jedným z najlepších momentov mojej doterajšej trénerskej kariéry bolo, keď som videl ako moji hráči hrajú za národný tím Rumunska U18 a U20, s ktorými získali zlaté medaily v II. divízii II. A tiež, keď niektorí z nich začali hrať na pro-úrovni, kde sa im darí presadzovať aj strelecky...

Čo by si ako tréner chcel dosiahnuť? Máš nejaký trénerský sen?

Mojim cieľom je pripraviť a podporiť v kariére čo najviac mladých hráčov, aby sa dokázali uplatniť v profesionálnom hokeji. Samozrejme budem rád, ak niektorí z mojich zverencov budú jendého dňa hrať na najvyššej úrovni! Mojim snom je práca trénera pri národnom tíme Rumnuska, prípadne Ukrajiny. Ďalším je možnosť viesť tím v niektorej z TOP svetových líg.

S akými cieľmi ste vstúpili do Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy?

Mojim cieľom je vytvoriť nové vzťahy v hokejovom svete. S tímom by som chcel skúsiť vyhrať 2 a viac zápasov v každom kole súťaže čo by určite našim hráčom zodvihlo ich sebadôveru.

Myslíš, že takáto medzinárodná súťaž môže mladým hráčom pomôcť v ich hokejovom raste?

Dôvod, pre ktorý vítam našu účasť v CJHL je možnosť dať mladým rumunským hráčom šancu odohrať viac kvalitných medzinárodných zápasov čo im umožní stať sa lepšími hráčmi a napredovať. Je pre nás česť, že môžeme byť súčasťou tejto súťaže a ja dúfam, že je to dlhodobý projekt.

SHORT QUESTIONAIRE

Najlepší hráč všetkých čias: Mario Lemieux
Najlepší hráč súčasnosti: Sidney Crosby
Najobľúbenejší hokejový tím: Detroit Red Wings
Najobľúbenejší šport (okrem hokeja):Basketball
Najobľúbenejší športovec/športovkyňa: Michael Jordan

 

Hore