Ako hodnotí sezónu Tibor Tartaľ

11.05.2017
Uverejnil: Peter
Prečítané: 2694x

O uplynulej sezóne ako aj o najbližších plánoch sme sa porozprávali s Tiborom Tartaľom, trénerom HK Mládež Michalovce.

Do Michaloviec si prišiel pred nedávno skončenou sezónou. Ako na teba zapôsobil klub počas tvojej prvej sezóny? Splnili sa tvoje očakávania?

Všetci v klube sa snažia pracovať na 100%, čo je veľmi pozitívne. Tak isto Michalovce ako mesto sa mi páčia, s kadetmi sme postúpili do najvyššej súťaže, takže prevláda spokojnosť. Verím, že veci ktoré klub nemohol ovplyvniť a počas sezóny nefungovali, sa v tej nasledujúcej zlepšia.

Pri ktorých vekových kategóriách si počas sezóny pôsobil? Ako sa ti s chlapcami pracovalo?

Pracoval som ako hlavný tréner 9.ŠHT, 6.ŠHT a 5.ŠHT. Práca trénera s deťmi je vždy zaujímavá. Ak človeka napĺňa je v nej vždy veľa pozitív.

Práve kadeti „bojovali" pod tvojim vedením v dvoch nových súťažiach. Ako by si zhodnotil vaše pôsobenie v domácej súťaži, ktorá mala v novom formáte v tejto sezóne premiéru.

Keďže sme postúpili, tak to hodnotím pozitívne a sezónu môžeme považovať za úspešnú. Nový formát spoznáme až budúcu sezónu, nakoľko sme hrali regionálnu skupinu, ktorá sa veľmi nelíšila od modelu, ktorý bol v predošlých sezónach.

Druhou súťažou bola medzinárodná Karpatská mládežnícka hokejová liga. V nej obsadilo tvoje družstvo druhú priečku. Spokojnosť?

Väčšia by bola ak by sme skončili na prvom mieste.

Pred sezónou si povedal, že prínos tejto súťaže pre tvojich zverencov bude možné zhodnotiť až po sezóne...takže?

Prínos bol veľky, z hľadiska socializácie a kohézie družstva v oblasti vzťahov, keďže sa chodilo ako keby na trip. Pomohla iná kvalita zápasov a množstvo zápasov, ktoré sme odohrali popri domácej súťaži. Mohli sme si bez tlaku vyskúšať aj iné veci, ktoré nám neskôr určite pomohli v postupových snaženiach. Chlapci spoznali novú kultúru, mentalitu a myslím si, že v ich veku je veľmi dôležité, aby mali medzinárodnú konfrontáciu. Takže účasť v tejto súťaži hodnotím pozitívne a verím, že nasledujúci ročník bude ešte na vyššej úrovni.

Tréningový proces sa nezastavil ani po skončení sezóny. Aká je „letná" príprava pod vedením Tibora Tartaľa? Na čo sa zameriavaš v tréningoch na suchu?

Každá veková kategória má svoje špecifiká a zákonitosti z hľadiska fyziológie a tie sa nesmú preskočiť. U 5.ŠHT a 6.ŠHT sa zameriavam na rýchlosť, koordináciu a stickhandling (práca s hokejkou a loptičkou), ktorá je veľmi dôležitá. U 9.ŠHT už prichádza vytrvalosť, hlboký stabilizačný systém, sila. Takže snažím sa ísť hlavne podľa nových trendov, ktoré vládnu svetovému hokeju.

Sám si len nedávno ukončil svoju hráčsku kariéru. Patril si medzi hráčov, ktorí obľubovali letnú drinu, alebo si bol skôr medzi tými, ktorí si pofrflali?

Myslím si, že moja generácia bola vychovana tak, že sa to muselo odrobiť, nikto nám nevysvetľoval čo je načo dobré a v tom bola chyba. Frflanie nikomu nepomohlo. Nakoľko som nemal až toľko talentu, tak som si ju musel obľúbiť ? ?. Dnes už ako tréner po ukončeni FTVŠ viem, že je potrebná a porozumel som jej. Vždy sa snažím aj vysvetliť svojim zverencom čo je načo potrebné. Ak ich možno aj niečo v príprave troška bolí, aby rozumeli prečo a kde ich to posunie.

Blíži sa leto. Plánuješ si od hokeja oddýchnuť, alebo máš aj v lete naplánované nejaké hokejové aktivity?

Pred príchodom do Michaloviec som pôsobil ako tréner v Rusku. Nazbieral som nejaké kontakty, takže v lete spoluorganizujem kemp v Rusku. Pre mňa je hokej oddych a práca, ktorá ma dobíja energiou.

 

multisport 3      multisport a          multisport b

                                                                                

Hore