Rozhovor s prvými víťazmi KMHL

16.08.2017
Uverejnil: cjhl
Prečítané: 3406x

If you prefer english, click HERE

Emócie z úvodnej sezóny KMHL, ktorá sa skončila pred viac ako štyrmi mesiacmi už vyprchali. Do štartu novej ostáva niekoľko dní. O predošlej, ale i blížiacej sa sezóne sme sa porozprávali so zástupcami prvého víťaza KMHL. Na naše otázky odpovedali prezident a tréner klubu HK „Halycké Levy“ Novojavorivsk z Ukrajiny.

Váš Klub je jedným zo zakladateľov KMHL. Osobne ste sa zúčastnili prvého stretnutia zástupcov klubov v Michalovciach, 22. marca 2016. Spomínate si ešte s  akými očakávaniami ste vtedy prišli do Michaloviec a s akými pocitmi ste sa vracali  domov po tomto stretnutí, na ktorom sa v podstate dohodli princípy fungovania KMHL?

Mykola Romanyuk (prezident klubu): Čas od tohto stretnutia, ako aj od momentu, kedy nám boli odovzdané zlaté medaily prešiel veľmi rýchlo. Na úvod by som sa chcel poďakovať  vedeniu ligy, ale aj všetkým jej účastníkom za uplynulú sezónu.

Spomínajúc na naše prvé stretnutie sa mi vybavujú nádeje a očakávania, s ktorými som do  Michaloviec cestoval. Veril som, že pri spoločnom úsilí je možné vybudovať fungujúcu  medzinárodnú súťaž s účasťou klubov z viacerých krajín. Na spomínanom zasadnutí som  stretol ľudí, ktorí žijú hokejom rovnako ako my. Všetci čo sme tam boli, sme zmýšľali  rovnako, mali sme rovnaký cieľ, víziu. Preto som od prvej chvíle veril, že vytvorenie tejto  súťaže je reálne.

Nášmu klubu dala táto súťaž možnosť konfrontovať kvalitu našich hráčov na  medzinárodnom ľade, zároveň bola pre nás potrebná a prospešná pre popularizáciu hokeja v našom regióne. Už výsledky prvého stretnutia v Michalovciach nám pridali veľa síl a nadšenia nielen do tréningového procesu, ale aj celkovo do rozvoja hokeja v našej oblasti.

CJHL 3. nap 693

Ako ovplyvnila účasť v KMHL vašu prípravu na novú sezónu? Zmenili ste v nej niečo, alebo ste sa pripravovali rovnako ako na predošlé sezóny?

Mykhaylo Chikantsev (tréner): Naše prázdniny sa každoročne končia začiatkom augusta kedy štartujeme prípravu na novú sezónu. V druhej polovici augusta sme sa vždy snažili zúčastňovať predsezónnych turnajov. Aj v minulej sezóne sme sa pripravovali v súlade so zaužívaným plánom letnej prípravy. Vzhľadom na náš štart v KMHL sme prijali pozvanie našich priateľov z Bieloruska a zúčastnili sme sa kvalitného turnaja v Minsku. Išlo nám hlavne o to, aby naši hráči mali už počas prvého kola ligy, patričnú zápasovú prax.

Vaše družstvo dosiahlo fenomenálny výsledok, keď počas celej sezóny nenašlo v KMHL premožiteľa. Z tribúny sa mohlo zdať, že „Levom“ vychádzalo na ľade takmer všetko. Kto nemal možnosť sledovať zápasy, mohol by mať dojem, že táto súťaž bola pre váš tím slabá. Ako hodnotíte športovú úroveň prvej sezóny KMHL a čo bolo hlavným „tajomstvom“ vášho úspechu?

Mykhaylo Chikantsev: Myslím, že to len tak vyzeralo. Pravdu povediac, všetky zápasy boli pre nás užitočné. Chlapci vo veku 15-16 rokov majú predovšetkým získavať skúsenosti. V KMHL sme mali možnosť hrať proti rôznym hokejovým „školám“, rôznym štýlom, odlišným herným systémom. Aj keď sme ani raz neprehrali a dosiahli sme aj niekoľko jednoznačných víťazstiev, musím povedať, že všetky tímy nám boli dôstojným súperom a ani tieto víťazstvá sa nerodili ľahko.

Nemáme žiadne tajomstvo :) Hlavnou výhodou oproti ostatným tímom bola predovšetkým vyrovnanosť našich hráčov. Zatiaľ čo ostatní mali jednu-dve silné „päťky“, my sme ich mali štyri. To nám umožňovalo udržať v zápasoch vysoké tempo.

kravs8

Jedno z kôl prvej sezóny KMHL sa uskutočnilo u vás v Novojavorivsku. Vedenie ligy, ako aj všetci účastníci vysoko hodnotili jeho organizáciu. Obzvlášť priame prenosy zo zápasov, ale aj početná divácka kulisa dodali tomuto podujatiu vysoký kredit. Ako ste sa na túto udalosť pripravovali a koľko času ste prípravám venovali?

Mykola Romanyuk: Najprv by som sa chcel poďakovať za vysoké hodnotenie ligového kola v našom meste. Pre náš región to bol hokejový sviatok a tak sme k tomu aj pristupovali. Zakúpili sme zariadenie potrebné na zabezpečenie priamych prenosov, vyprodukovali sme množstvo materiálov na propagáciu podujatia. Prezentovali sme ho na internete, v rádiu, na big-boardoch, na plagátoch. Výsledkom odvedenej práce bol veľký počet divákov na tribúnach, čo je myslím si najlepším hodnotením našej práce. Dá sa povedať, že najintenzívnejšia časť príprav trvala približne mesiac.

            ny 1     ny 3   ny 2

Začiatkom apríla ste si v Debrecíne prevzali pohár pre víťaza KMHL. Čo robili „Levy“ v následujúcich mesiacoch a ako vyzerá vaša príprava na blížiacu sa sezónu?

Mykhaylo Chikantsev: Koncom apríla sme sa pri príležitosti Majstrovstiev sveta v hokeji v Kyjeve (divízia I, skupina A) zúčastnili turnaja kategórie U20 „Kyjevský gaštan“. Štartovali na ňom tímy z celej Ukrajiny. Bola to naša prvá skúsenosť s hokejom tejto vekovej kategórie. Na prekvapenie všetkých, a aj nás samotných sme tento turnaj vyhrali. Do konca mája sme trénovali v klasickom režime. Potom chlapci absolvovali týždenný zraz a v dobrej nálade odišli na prázdniny. Opäť sme sa stretli 1. augusta. Po absolvovaní nevyhnutnej lekárskej prehliadky sme 3. augusta vykorčuľovali na ľad, už tradične v meste Kalush. Tam sa budeme pripravovať až do štartu KMHL a Majstrovstiev Ukrajiny.

Mykola Romanyuk: Na sezónu 2017/2018 sa nepripravujú len naši hráči. Na štadióne v Novojavorivsku sme dobudovali hráčske šatne, nainštalovali sme kamery nad bránkami. Vykonali sme aj množstvo ďalších úprav, ktoré verím prinesú väčší komfort pre našich fanúšikov i samotných hráčov.

Ako hodnotíte prvý ročník KMHL, splnila vaše očakávania? Aké sú vaše priania do novej sezóny a čo by ste zaželali ostaným účastníkom ligy?

Mykola Romanyuk: Na hodnotenie uplynulej sezóny sa pozerám cez perspektívu rozvoja tejto súťaže. Očakávam, že U18 bude svojou pr

ofesionalitou zaujímavejšia, pretože hráči budú starší a teda aj skúsenejší. Verím, že v zápasoch budeme vidieť viac prvkov seniorského hokeja. Som si celkom istý, že nás v novej sezóne čaká množstvo vyrovnaných zápasov a pravých hokejových „bitiek“ na ľade.
Do novej sezóny prajem každému najmä pevné zdravie, dobrú náladu a množstvo zaujímavých stretnutí.

Mykhaylo Chikantsev: Prvá sezóna KMHL bola jednoznačne úspešná! A to nie len preto, že sme sa stali jej víťazom. Ďakujem organizátorom, ďakujem všetkým družstvám za nové známosti a za skúsenosti, ktoré sme získali počas sezóny. Srdečne prajem nám všetkým, aby Liga naberala na sile, aby sa zvyšovala úroveň mužstiev, rozširovala sa geografia Ligy a aby bol každý zápas „nepredvídateľný“.

rozhovor             

logo STILUS New2

Hore